Fasola szparagowa jest popularnym warzywem, które chętnie uprawia się w przydomowych ogrodach lub na działkach. Trudno się temu dziwić, ponieważ jest zdrowa, pełna wartości odżywczych i do tego smaczna. Czy uprawa fasolki jest skomplikowana? Jak sadzić fasolkę szparagową? Podpowiadamy, jak zabrać się do hodowania tego smacznego strączka.
Fasola szparagowa – odmiany i właściwości
Fasola to roślina z rodzaju bobowatych, spokrewniona m.in. z grochem, soczewicą i bobem. Istnieje kilka odmian fasoli, które dzielimy na tyczne, osiągające nawet do 3 metrów wysokości, oraz karłowe, które nie wymagają podpór do wzrostu. Dominują dwie wersje kolorystyczne fasolki: żółta i zielona, przez co roślina może być ładną ozdobą naszego ogródka. Fasola zawiera cenne składniki i wartości odżywcze, takie jak m.in.:
- białko (z racji jego dużej zawartości często stosuje się to warzywo w diecie roślinnej),
- potas,
- cynk,
- fosfor,
- witaminy K, A i C.
Ze względu niski indeks glikemiczny jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę.
Uprawa fasoli szparagowej – co warto wiedzieć
Fasola szparagowa wydaje się dość łatwą w uprawie rośliną, jednak ostatecznie jest dość wymagająca. Niemniej, przy przestrzeganiu kilku ważnych zasad cały proces będzie przebiegał stosunkowo łatwo. Do prawidłowego wzrostu fasola potrzebuje odpowiedniej temperatury, ponieważ jest warzywem ciepłolubnym, a miejsce wysiewu powinno być osłonięte od wiatru i dobrze nasłonecznione. Nie bez znaczenia jest także rodzaj gleby dla fasoli szparagowej – uprawa ma szansę powodzenia zwłaszcza w ziemi próchniczej, żyznej i lekko kwaśnej bądź też o odczynie bliskim do obojętnego. Przynajmniej rok lub dwa przed posianiem fasoli należy zastosować obornik lub kompostownik. A jak siać fasolkę szparagową? Nasionka powinno się wsadzić płytko wprost do gruntu w okolicach połowy maja w 10-dniowych odstępach do początku lipca – wówczas możemy liczyć na zbiory nawet w okolicach jesieni.
Sadzenie fasolki szparagowej – jak dbać i pielęgnować uprawę?
Uprawianie fasoli szparagowej nie jest zbyt trudne. Roślina wymaga regularnego i stałego nawadniania – brak wody może bardzo szybko odczuć – oraz usuwania chwastów z gleby, ponieważ podłoże musi być żyzne. Przy plewieniu trzeba jednak uważać, aby nie usunąć korzeni fasoli, które rosną stosunkowo płytko. Po upływie okresu wegetacyjnego trwającego zwykle 60-80 dni, powinny pojawić się strąki fasoli, które można zbierać w kilkudniowych odstępach. Zbiory potrafią być dość obfite – plony mogą wynosić nawet 15-20 kg. Wysiew fasoli szparagowej może się udać nawet na balkonie – jeśli tylko zapewnimy roślinie odpowiednie warunki do rozwoju.